Zdravlje od želuca do jetre - naša misija

Gastroenterologija ili gastroenterohepatologija je grana interne medicine koja se bavi dijagnostikom, liječenjem i praćenjem bolesti digestivnog sistema, koji čine jednjak, želudac, dvanaestopalačno, tanko i debelo crijevo i rectum, jetra, žučna kesa sa žučnim putevima i gušterača (pankreas).

 

Najčešće postavljana pitanja

Najčešći simptomi koji dovode pacijenta gastroenterohepatologu bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, otežano i/ili bolno gutanje, gorušica, podrigivanje, štucanje, nadimanje, promjene u crijevnom pražnjenju (dijareja ili zatvori), pojava krvi u stolici, gubitak u težini. Najčešći, ali ne i isključivi laboratorijski nalazi zbog kojih pacijenti dolaze kod gastroenterohepatologa su anemija (malokrvnost) i povišeni enzimi jetre (transaminaze),  alkalna fosfataza i gama glutamil transferaza, kao i enzimi pankreasa (amilaza i lipaza).

Od nalaza stolice, najznačajniji su fekalni kalprotektin, test na okultno krvarenje iz stolice, fekalni test na Helikobakter Pylori i mikrobiološke pretrage stolice (koprokultura, ispitivanje stolice na parazite, gljivice i Clostridioides difficile.

Gastroenterološki pregled podrazumijeva razgovor sa specijalistom gastroeneterohepatologije o simptomima, prethodnim bolestima, uvid u medicinsku dokumentaciju i terapiju.

Savremena gastroenterohepatologija podrazumijeva endoskopsku i ultrazvučnu dijagnostiku, kao nezaobilazan dio ispitivanja bolesti organa za varenje. Endoskopska dijagnostika uključuje ezofagogastroduodenoskopiju (tzv. gastroskopiju) i kolonoskopiju.

U Poliklinici Standard endoskopske procedure obavljaju se na savremenom video sistemu marke Olympus, koja je decenijama sinonim za najveći standard u endoskopskoj dijagnostici.

Aparat posjeduje i tzv. ‘virtuelnu hromoendoskopiju’, softver koji koji u rukama edukovanog ljekara endoskopiste predstavlja moćno oružje za otkrivanje i najranijih prekanceroznih lezija, odnosno onih promjena koje, ako se previde, kroz nekoliko godina mogu prerasti u zloćudni tumor sa svim posledicama koje to stanje nosi sa sobom.

Endoskopske pretrage podrazumijevaju određenu pripremu i rade se sa ili bez anesteziološke premedikacije, po želji pacijenta. Detaljna uputstva za pripremu prilikom gastroskopije i kolonoskopije možete dobiti u pismenoj formi u Poliklinici Standard. Prije svake endoskopije, potrebno je detaljno pročitati uputstvo za pripremu i potpisati saglasnost za svaku endoskopsku proceduru.

Iskusni i visoko obučeni gastroenterolozi
Najsavremenije dijagnostičke tehnologije i tretmani
Ljubazan i obrazovan medicinski tim, posvećen pružanju pomoći pacijentima da se osećaju najbolje.
Sveobuhvatna briga o zdravlju organa za varenje, od rutinskih pregleda do naprednih procedura

Velimir Milošević

Dr sci. med.

Dr sci. med. Velimir Milošević obavlja dijagnostičke i terapeutske endoskopske preglede gornjih i donjih dijelova digestivnog trakta (gastroskopije i kolonoskopije uz upotrebu optičke hromoendoskopije za rano otkrivanje prekanceroznih lezija), uključujući mehaničku i toplotnu hemostazu (zaustavljanje krvarenja), endoskopske ligacije variksa jednjaka i krvnih sudova želuca, uklanjanje svih vrsta polipa ( polipektomije i mukozektomije), balon dilatacije suženja u jednjaku u debelom crijevu , postavljanje stentova u digestivnoj cijevi, plasiranje perkutanih gastrostoma… Rutinski obavlja i ultrazvučne preglede abdomena za koje je dodatno edukovan u UKC Maribor gdje je započeo i edukaciju iz oblasti endoskopskog ultrazvuka. Jedini je gastroenterolog u Crnoj Gori koji obavlja endoskopski tretman bolesti žučnih vodova (ERCP). Ima dugogodišnje iskustvo u radu sa ambulantnim i bolničkim pacijentima iz svih oblasti gastroenterohepatologije .

O Ljekaru

Dr sci. med. Velimir Milošević diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2000 godine sa prosječnom ocjenom 9,3. Magistrirao je na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu 2005 godine. Specijalizaciju iz Interne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu završio je 2006. godine a subspecijalizaciju iz astroenterohepatologije na istom fakultetu 2008. godine. Deset mjeseci 2011. godine proveo je u Policlinico Gemelli u Rimu, Italija, gdje je edukovan za endoskopsku retrogradnu holangiopankreatografiju (ERCP) pod mentorstvom profesora Gvida Kostamanje. Doktorsku disertaciju iz oblasti kolorektalnog karcinoma odbranio 2015. godine na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Pravo na rad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (DHA licenca) ostvario je nakon uspješnog Prometric testiranja 2017. godine. Od 2019. godine licencirani je gastroenterolog i član ljekarske komore Slovenije. Septembra 2021. bio je na edukaciji u Koc hastanesi, Istanbul Turska, gdje se kod profesora Fatiha Aslana edukovao za endoskopske submukozne disekcije, najkompleksnije endoskopske procedure za otklanjanje komplikovanih polipa u debelom crijevu.

Radni angažman

U Kliničkom Centru Crne Gore bio je zaposlen kao gastroenterohepatolog do 2018. godine. U tom periodu radio je i kao stručni konsultant u opštoj bolnici Bar. Dugi niz godina bio je i asistent na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Nakon toga radio je u privatnom sektoru, a potom i u Univerzitetskom kliničkom centru Maribor u Sloveniji kao gastroenterohepatolog i nadzorni endoskopist za mlađe gastroenterologe. Od jula do decembra  2021. radio je u  Opštoj bolnici Nikšić.  Autor i koautor je brojnih  radova objavljenih u  međunarodnim časopisima kao i predavač na brojnim stručnim simpozijumima. Višegodišnji individualni član evropske endoskopske asocijacije (ESGE).

Govori engleski, italijanski i slovenački jezik.