Jasan pregled Vašeg zdravlja

Ultrazvučna dijagnostika (ehografija) je potpuno bezbjedna, neinvazivna i bezbolna dijagnostička metoda. Radi se kao osnovno snimanje kontrolnog-preventivnog praćenja zdravstvenog stanja pacijenta, kao i za rano otkrivanje promjena u vašem organizmu.

To je tehnika medicinskog slikanja, koja koristi visokofrekventne zvučne talase, kako bi se dobio uvid u stanje unutrašnjih organa. Ultrazvuk omogućava neinvanzivnu vizuelizaciju organa, tkiva i krvnih sudova, bez potrebe za upotrebom jonizujućeg zračenja, kao što je to slučaj kod rendgenskog snimanja.

Ultrazvuk se koristi za pregled različitih organa kao što su srce, jetra, bubrezi, dojke, testisi, prostata, materica, jajnici, štitna žlijezda. Koristi se u dijagnostici cista, tumora i upala.

Ultrazvuk štitne žlijezde radi specijalista radiologije ili endokrinologije ili doktor opšte medicine koji je edukovan da radi ultrazvučne preglede. Ovim pregledom se vidi oblik i veličina štitne žlijezde, otkriva se postojanje nodusa (čvorova) na samoj žlijezdi – foklane promene. Ultrazvuk omogućava i sliku tkiva i njegovu strukturu, ali i stanje limfnih čvorova i okolnih mekih tkiva. Ovom tehnikom moguće je uočiti i ciste, njihov oblik, ivice, veličina, prokrvljenost…

Ultrazvuk dojke se koristi kao prva dijagnostička procedura u ranom otkrivanju (skriningu) karcinoma dojke. Ova dijagnostička procedura preporučuje se jednom godišnje kod žena koje imaju do 40 godina, ukoliko ljekar na prethodnom pregledu nije preporučio češće preglede.

Ultrazvuk dojke je tehnika pregleda tkiva putem ultrazvučnih talasa koji prolaze kroz dojku. Ultrazvukom se analiziraju koža, potkožno masno tkivo, mliječne žlezde, eventualni čvorovi ili ciste u dojci, ali i limfni čvorovi u pazušnim jamama.  Ako se uoče sumnjive promjene, one se pod kontrolom ultrazvuka punktiraju i materijal se šalje na citološku analizu. Najčešći razlozi za pregled dojki ultrazvukom mogu biti bol u dojci, čvorić u dojci, koji može biti bezopasna, mastopatija, dobročudni tumor fibroadenom ili cista, ali i maligne promjene.

Ultrazvučna dijagnostika abdomena predstavlja neinvazivni pregled unutrašnjih organa u trbuhu.

Na ovaj način se otkrivaju bolesti jetre, žučne kese, žučnih vodova i pankreasa, ali i prisustvo slobodne tečnosti u trbuhu. Istovremeno se pregledaju i trbušna aorta i bubrezi, što ovaj pregled čini veoma korisnim u dijagnostici oboljenja organa trbušne duplje.

Iskusni i visokokvalitetni ljekari
Sveobuhvatna preventivna njega, praćenje i liječenje bolesti
Personalizovana njega za niz zdravstvenih potreba
Stručnost u upravljanju hroničnim bolestima