mr ph. Marijana Medić gostovala je na TV Teuta u Ulcinju i govorila o uslugama koje pružaju novootvorena poliklinika i laboratorija Standard u Baru i Ulcinju.

Poslušajte što znači visoki standard u dijagnostici i medicini i zašto je akreditacija važna.

Saznaćete zašto je važna priprema prije vađenja krvi i kojih savjeta da se držite.

U nastavku smo dodali transkript radi preglednosti sadržaja.  

Transkript 

TV TEUTA: Zdravlje je standard, a svaki pacijent zaslužuje samo najbolje. U poliklinici i laboratoriji Standard u Ulcinju i Baru pacijenti odnedavno mogu dobiti niz medicinskih usluga, pregleda, izvršiti nalaze po savremenim standardima uz maksimalnu profesionalnost, preciznost i stručnost. 

Iako mlada, poliklinika Standard već se prepoznala kao novi pouzdani partner pacijenata koji čine medicinski stručnjaci iz zemlje i regiona. 

mr ph. Marijana Medić: Poliklinika Standard nalazi se u Baru, u Soho City-ju, lamela B, kao centralni deo naše ustanove, a u Ulcinju smo otvorili laboratoriju. Nalazi se kod kružnog toka, dijagonalno od Doma zdravlja. 

Od našeg osnivanja, od novembra 2022. godine, težimo da uz pomoć eminentnih lekara, uz pomoć najsavremenije opreme i ljubaznog osoblja pružimo pacijentu najviši nivo medicinske usluge u raznim delatnostima medicine. Pa tako, u poliklinici Standard možete obaviti ORL pregled. ORL ordinaciju vodi dr Andrijana Radovanić. Zatim imamo neurologiju, neurolog doktor konsultant Merdin Markišić. Zatim neurohirurgija, konsultant dr Rade Šćekić, imamo fizikalnu terapiju, fizikalnu medicinu, nju vodi Darija Popović i radimo estetsku medicinu gde čak imamo tri doktorke.

To su delatnosti koje su već registrovane, mi planiramo u narednom periodu od 2-3 nedelje da to proširimo, tako da ćemo uskoro imati i gastroenterologiju, zatim opštu medicinu, medicinu rada i oftalmologiju. 

Naravno, i tu smo već u dogovoru sa lekarima najeminentnijih iz ovih oblasti koje sam pomenula. 

Što se tiče laboratorije i laboratorijske dijagnostike, naša laboratorija radi po najvišim standardima, a vode je doktorke na čelu sa dr Danicom Popović i dr Mirjanom Zindović. 

Što se tiče analiza koje se mogu odraditi, registrovani smo za biohemiju, za mikrobiologiju i patohistologiju. 

U laboratoriji se nalaze najsavremeniji aparati, a ceo sistem je automatizovan, povezan sa informacionim sistemom tako da je procenat greške na minimumu. Što se tiče automatizovanih aparata, tu su aparati za hematologiju, za biohemiju, za imuno-hemiju, virusologiju i tako dalje. 

Naravno, pridržavamo se dobre laboratorijske prakse, a naši eminentni stručnjaci, kao i sve osoblje je stalno u medicinskoj edukaciji, znači kontinuirano se edukujemo. 

Bitan podatak, što se tiče laboratorije, da ćemo da se akreditujemo. Trenutno smo u procesu akreditacije, nijedna laboratorija u Crnoj Gori, privatna laboratorija nije akreditovana.

Standard po kojem se akreditujemo je međunarodni standard koji je veoma zahtevan. Standard se zove ISO/IEC 15189 a da bi možda bilo malo jasnije šta znači akreditacija –  akreditacija je ustvari jedno priznanje državnih organa, tj. akreditacionog tela Crne Gore da laboratorija uspešno odrađuje sve procedure po međunarodnom standardu.

Oni znači to kontrolišu, a mogu isto tako reći da je akreditacija poverenje, poverenje pacijenata i kliničara, tj. lekara u analizi koje dobijaju da su one tačne, da su precizne, i da su blagovremene. 

Laboratorija u Ulcinju radi svakog dana od 7 do 19 časova, subotom radi od 7 do 14 časova. 

TV TEUTA: Doktorka Medić za nas otkriva i neke savjete, ali i greške sa kojima pacijenti trebaju biti upoznati prije nego urade potrabne laboratorijske analize. 

mr ph. Marijana Medić: Laboratorijska dijagnostika je pomoć lekaru da određenu dijagnozu donese u pravom trenutku i da ima adekvatne nalaze da može posle terapiju da prepiše. Da bi lekar imao taj preuslov, moraju pocijenti biti adekvatno pripremljeni za dolazak u laboratoriju. Pa tako bih dala tih par saveta šta je bitno pacijentima pre dolaska.

Mislim da većina zna da pre dolaska u laboratoriju, za većinu analiza, ne bi trebalo da jedu, to je otprilike nekih 12 sati pre uzorkovanja, pacijent ne bi trebalo da jede, ali ni da pije.

Može samo da pije vodu. Iz kog razloga?

Ako bi popio na primer kafu, čaj ili neki sok, ako se tu nalazi i šećer, biće povećana glukoza, to je šećer u krvi.

Ako je večerao kasno i jeo neku masniju hranu, biće povećani trigliceridi, holesterol. Znači, pravilo je 12 sati bez obroka pre dolaska u laboratoriju. 

Veoma bitan faktor je fizička aktivnost, naročito kod mlađih koji idu u teretanu pa se možda par sati izlažu nekim fizičkim aktivnostima pre dolaska u laboratoriju. Bitno je napomenuti da ta fizička aktivnost može da dovede do povećanja nekih enzima u krvi, pa tako na primer povećava se koncentracija enzima CK, to je srčani enzim, kreatin kinaza, i još neki kao što su LDH, AST i tako dalje. I značajno povećanje ovog enzima srčanog CK može čak biti 50% a treba mu sedam dana da se vrati u normalu. Znači, bez preterane fizičke aktivnosti dan pre vađenja krvi.

Duvan takođe ima uticaj na neke analize, pa je tako preporuka da se sat vremena pre uzimanja krvi ne koristi duvan zato što količina cigareta ili količina udahnutog dima može da deluje na nadbrubreg i da poveća koncentraciju adrenalina a isto tako može da deluje i na povećanje lipidnog statusa, holesterola i triglicerida.

Vreme uzimanja uzorka je takođe bitno. Šta to znači?

Mi uvek preporučujemo da se dolazi ujutro između 7 i 9 ili 7 i 10, zato što neki konstituenti u krvi variraju u toku dana i nije ista vrednost ujutru, u podne ili uveče. Gvožđe, na primer, može da se razlikuje i do 50 % u periodu od 8 ujutru do 14 časova. Tu su još osetljivi po tom pitanju i kortizol i prolaktin i TSH, koji je hormon štitaste železde a često se radi u laboratoriji. 

Koji su faktori koji utiču na sve ovo? 

To je stanje budnosti ili spavanja, stres u toku dana, količina hrane, fizička aktivnost itd. Znači, preporuka između 7 i 9 da se vadi krv, zatim stanje mirovanja. Kad dođu pacijenti u laboratoriju, preporuka je da npr. 15 minuta odsede, da malo te konstituente u krvi stabilizuju, na adrenalin, na kortizol, ACTH, prolaktin utiče to stanje – da li se pacijent odmorio pre nego što je izvadio krv ili je istrčao iz kola i iz stresa uleteo u laboratoriju. 

Takođe je jako bitna terapija, da našem stručnom osoblju na šalteru pacijent kaže ako je na terapiji, na kojoj je terapiji i da usmerimo tipa da je najbolje da popije svoju terapiju nakon uzimanja krvi, ali naravno to mora da se dogovori sa svojim izabranim lekarom. Mi ne možemo da savetujemo jer mora da ga lekar koji ga vodi, da ga on savetuje. Na primer, ako je na terapiji sa gvožđem i uzme ujutru gvožđe i dođe kod nas on će imati lažno visoku vrednost gvožđa ili pak, što se tiče antikoagulantne terapije, pacijenti koji primaju ovakvu terapiju najbolje da uzmu uveče lek a ujutru dođu na vađenje krvi.

Još jedan faktor koji je značajan, to je da pacijent bude hidriran, da u toku prethodnog dana uzima neku normalnu količinu vode, to je otprilike dve litre, zato što kod dehidriranih pacijenta znaju vene da se povuku i teže ih je naći, pa da ne bi imali problem pre vađenja krvi.

Takođe utiče i alkohol. Ako se popije veče pre i to mi uvek vidimo u laboratoriji, nešto malo se povisuju jetreni enzimi, ali svakako bi trebalo da budu pacijenti bez alkohola da bi dobili prave rezultate. 

TV TEUTA: Pred pacijentia je lak izbor, stručan kadar, savremeni aparati, preciznost, odgovornost i prije svega znanje –  poliklinika i laboratorija Standard pravi je izbor. 

mr. ph. Marijana Medić: Ponoviću još jednom da Standard poliklinika ulaže mnogo u eminentne stručnjake koji se kontinuirano obučavaju, da imamo najsavremeniju opremu i da smo u procesu akreditacije, da ćemo biti prva laboratorija u Cranoj Gori koja će biti akreditovana. Kao što sam rekla, akreditacija je jedno poverenje lekara i pacijenata u tačne i pouzdane rezultate. 

TV TEUTA: Zdravlje je izvor sreće i dugovječnosti stoga “Vratimo standard u naše živote”. 

Prilog: TV TEUTA, 5. April 2023.

Cjenovnik naših usluga možete pogledati ovdje.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.