mr ph. Marijana Medić o novim standardima na TV TEUTA

mr ph. Marijana Medić gostovala je na TV Teuta u Ulcinju i govorila o uslugama koje pružaju novootvorena poliklinika i laboratorija Standard u Baru i Ulcinju.

Poslušajte što znači visoki standard u dijagnostici i medicini i zašto je akreditacija važna.

Saznaćete zašto je važna priprema prije vađenja krvi i kojih savjeta da se držite.

U nastavku smo dodali transkript radi preglednosti sadržaja.  

Transkript 

TV TEUTA: Zdravlje je standard, a svaki pacijent zaslužuje samo najbolje. U poliklinici i laboratoriji Standard u Ulcinju i Baru pacijenti odnedavno mogu dobiti niz medicinskih usluga, pregleda, izvršiti nalaze po savremenim standardima uz maksimalnu profesionalnost, preciznost i stručnost. 

Iako mlada, poliklinika Standard već se prepoznala kao novi pouzdani partner pacijenata koji čine medicinski stručnjaci iz zemlje i regiona. 

mr ph. Marijana Medić: Poliklinika Standard nalazi se u Baru, u Soho City-ju, lamela B, kao centralni deo naše ustanove, a u Ulcinju smo otvorili laboratoriju. Nalazi se kod kružnog toka, dijagonalno od Doma zdravlja. 

Od našeg osnivanja, od novembra 2022. godine, težimo da uz pomoć eminentnih lekara, uz pomoć najsavremenije opreme i ljubaznog osoblja pružimo pacijentu najviši nivo medicinske usluge u raznim delatnostima medicine. Pa tako, u poliklinici Standard možete obaviti ORL pregled. ORL ordinaciju vodi dr Andrijana Radovanić. Zatim imamo neurologiju, neurolog doktor konsultant Merdin Markišić. Zatim neurohirurgija, konsultant dr Rade Šćekić, imamo fizikalnu terapiju, fizikalnu medicinu, nju vodi Darija Popović i radimo estetsku medicinu gde čak imamo tri doktorke.

To su delatnosti koje su već registrovane, mi planiramo u narednom periodu od 2-3 nedelje da to proširimo, tako da ćemo uskoro imati i gastroenterologiju, zatim opštu medicinu, medicinu rada i oftalmologiju. 

Naravno, i tu smo već u dogovoru sa lekarima najeminentnijih iz ovih oblasti koje sam pomenula. 

Što se tiče laboratorije i laboratorijske dijagnostike, naša laboratorija radi po najvišim standardima, a vode je doktorke na čelu sa dr Danicom Popović i dr Mirjanom Zindović. 

Što se tiče analiza koje se mogu odraditi, registrovani smo za biohemiju, za mikrobiologiju i patohistologiju. 

U laboratoriji se nalaze najsavremeniji aparati, a ceo sistem je automatizovan, povezan sa informacionim sistemom tako da je procenat greške na minimumu. Što se tiče automatizovanih aparata, tu su aparati za hematologiju, za biohemiju, za imuno-hemiju, virusologiju i tako dalje. 

Naravno, pridržavamo se dobre laboratorijske prakse, a naši eminentni stručnjaci, kao i sve osoblje je stalno u medicinskoj edukaciji, znači kontinuirano se edukujemo. 

Bitan podatak, što se tiče laboratorije, da ćemo da se akreditujemo. Trenutno smo u procesu akreditacije, nijedna laboratorija u Crnoj Gori, privatna laboratorija nije akreditovana.

Standard po kojem se akreditujemo je međunarodni standard koji je veoma zahtevan. Standard se zove ISO/IEC 15189 a da bi možda bilo malo jasnije šta znači akreditacija –  akreditacija je ustvari jedno priznanje državnih organa, tj. akreditacionog tela Crne Gore da laboratorija uspešno odrađuje sve procedure po međunarodnom standardu.

Oni znači to kontrolišu, a mogu isto tako reći da je akreditacija poverenje, poverenje pacijenata i kliničara, tj. lekara u analizi koje dobijaju da su one tačne, da su precizne, i da su blagovremene. 

Laboratorija u Ulcinju radi svakog dana od 7 do 19 časova, subotom radi od 7 do 14 časova. 

TV TEUTA: Doktorka Medić za nas otkriva i neke savjete, ali i greške sa kojima pacijenti trebaju biti upoznati prije nego urade potrabne laboratorijske analize. 

mr ph. Marijana Medić: Laboratorijska dijagnostika je pomoć lekaru da određenu dijagnozu donese u pravom trenutku i da ima adekvatne nalaze da može posle terapiju da prepiše. Da bi lekar imao taj preuslov, moraju pocijenti biti adekvatno pripremljeni za dolazak u laboratoriju. Pa tako bih dala tih par saveta šta je bitno pacijentima pre dolaska.

Mislim da većina zna da pre dolaska u laboratoriju, za većinu analiza, ne bi trebalo da jedu, to je otprilike nekih 12 sati pre uzorkovanja, pacijent ne bi trebalo da jede, ali ni da pije.

Može samo da pije vodu. Iz kog razloga?

Ako bi popio na primer kafu, čaj ili neki sok, ako se tu nalazi i šećer, biće povećana glukoza, to je šećer u krvi.

Ako je večerao kasno i jeo neku masniju hranu, biće povećani trigliceridi, holesterol. Znači, pravilo je 12 sati bez obroka pre dolaska u laboratoriju. 

Veoma bitan faktor je fizička aktivnost, naročito kod mlađih koji idu u teretanu pa se možda par sati izlažu nekim fizičkim aktivnostima pre dolaska u laboratoriju. Bitno je napomenuti da ta fizička aktivnost može da dovede do povećanja nekih enzima u krvi, pa tako na primer povećava se koncentracija enzima CK, to je srčani enzim, kreatin kinaza, i još neki kao što su LDH, AST i tako dalje. I značajno povećanje ovog enzima srčanog CK može čak biti 50% a treba mu sedam dana da se vrati u normalu. Znači, bez preterane fizičke aktivnosti dan pre vađenja krvi.

Duvan takođe ima uticaj na neke analize, pa je tako preporuka da se sat vremena pre uzimanja krvi ne koristi duvan zato što količina cigareta ili količina udahnutog dima može da deluje na nadbrubreg i da poveća koncentraciju adrenalina a isto tako može da deluje i na povećanje lipidnog statusa, holesterola i triglicerida.

Vreme uzimanja uzorka je takođe bitno. Šta to znači?

Mi uvek preporučujemo da se dolazi ujutro između 7 i 9 ili 7 i 10, zato što neki konstituenti u krvi variraju u toku dana i nije ista vrednost ujutru, u podne ili uveče. Gvožđe, na primer, može da se razlikuje i do 50 % u periodu od 8 ujutru do 14 časova. Tu su još osetljivi po tom pitanju i kortizol i prolaktin i TSH, koji je hormon štitaste železde a često se radi u laboratoriji. 

Koji su faktori koji utiču na sve ovo? 

To je stanje budnosti ili spavanja, stres u toku dana, količina hrane, fizička aktivnost itd. Znači, preporuka između 7 i 9 da se vadi krv, zatim stanje mirovanja. Kad dođu pacijenti u laboratoriju, preporuka je da npr. 15 minuta odsede, da malo te konstituente u krvi stabilizuju, na adrenalin, na kortizol, ACTH, prolaktin utiče to stanje – da li se pacijent odmorio pre nego što je izvadio krv ili je istrčao iz kola i iz stresa uleteo u laboratoriju. 

Takođe je jako bitna terapija, da našem stručnom osoblju na šalteru pacijent kaže ako je na terapiji, na kojoj je terapiji i da usmerimo tipa da je najbolje da popije svoju terapiju nakon uzimanja krvi, ali naravno to mora da se dogovori sa svojim izabranim lekarom. Mi ne možemo da savetujemo jer mora da ga lekar koji ga vodi, da ga on savetuje. Na primer, ako je na terapiji sa gvožđem i uzme ujutru gvožđe i dođe kod nas on će imati lažno visoku vrednost gvožđa ili pak, što se tiče antikoagulantne terapije, pacijenti koji primaju ovakvu terapiju najbolje da uzmu uveče lek a ujutru dođu na vađenje krvi.

Još jedan faktor koji je značajan, to je da pacijent bude hidriran, da u toku prethodnog dana uzima neku normalnu količinu vode, to je otprilike dve litre, zato što kod dehidriranih pacijenta znaju vene da se povuku i teže ih je naći, pa da ne bi imali problem pre vađenja krvi.

Takođe utiče i alkohol. Ako se popije veče pre i to mi uvek vidimo u laboratoriji, nešto malo se povisuju jetreni enzimi, ali svakako bi trebalo da budu pacijenti bez alkohola da bi dobili prave rezultate. 

TV TEUTA: Pred pacijentia je lak izbor, stručan kadar, savremeni aparati, preciznost, odgovornost i prije svega znanje –  poliklinika i laboratorija Standard pravi je izbor. 

mr. ph. Marijana Medić: Ponoviću još jednom da Standard poliklinika ulaže mnogo u eminentne stručnjake koji se kontinuirano obučavaju, da imamo najsavremeniju opremu i da smo u procesu akreditacije, da ćemo biti prva laboratorija u Cranoj Gori koja će biti akreditovana. Kao što sam rekla, akreditacija je jedno poverenje lekara i pacijenata u tačne i pouzdane rezultate. 

TV TEUTA: Zdravlje je izvor sreće i dugovječnosti stoga “Vratimo standard u naše živote”. 

Prilog: TV TEUTA, 5. April 2023.

Cjenovnik naših usluga možete pogledati ovdje.

Kada štitimo sluh, štitimo zdravlje

Svijet svake godine u aprilu obilježava Dan zaštite od buke. Ne radi se o još jednoj, kratkoročnoj prilici da se prenese poruka o važnosti zaštite sluha

Ozbiljne kampanje uključuju radionice, predavanja i tribine o zaštiti sluha, važnosti prevencije i pravovremenog reagovanja na problem. Zašto?

Buka je vid zagađenja.

Kao što pazimo na vazduh koji udišemo, vodu koju pijemo i hranu koju jedemo, tako je važno da vodimo računa o zvukovima koji dopiru do nas. 

Buka narušava mir.

Buka utiče na psihofizičko zdravlje, a gubitak sluha uzrokovan bukom utiče na bezbjednost kretanja i funkcionisanja kod kuće ili na poslu.

To nije sve. Ali da vidimo prvo kako da prepoznamo problem.

Simptomi oslabljenog sluha

Ovo su neki od znakova koji ukazuju na problem sa sluhom:

  • Čujete govor i zvukove kao nejasno mrmljanje
  • Imate poteškoća da razumijete riječi, posebno na bučnom mjestu
  • Ton na televizoru ili telefonu stalno pojačavate
  • Često morate zamoliti sugovornike da govore polako, glasno i razgovjetno

Prisutno je i povlačenje iz razgovora i izbjegavanje društvenih događaja.

Osjećaj gubitka sluha nije prijatan, a posebno je težak za starije osobe kada osjete da ih drugi izbjegavaju zbog napora koji ulažu u razgovor, povišenih tonova ili nemoći  da razumiju druge.

Djeca mogu biti nesigurna, zbunjena i obeshrabrena, a zapravo ne postoji pojedinac za kojeg ovo ne predstavlja psihički, fizički, čak i emotivni izazov.

Danas su takvi problemi rješivi.

Kako smo na poliklinici uveli nove standarde u ORL liječenju

Poliklinika Standard angažuje isključivo visokokvalifikovana lica za usluge koje nudi. Naša ORL ordinacija  ima najsavremeniju opremu  i dijagnostičke procedure za ispitivanje sluha djece i odraslih u Crnoj Gori.

Oprema nije dovoljna. Želimo da vratimo standard brige o pacijentu i da podignemo svijest pacijenta o važnosti prevencije i blagovremenog reagovanja. 

TOKOM MJESECA APRILA SVE NAŠE ORL USLUGE SNIŽENE SU ZA 20%

Proljećni umor ili proljećno raspoloženje?

Proljeće sa sobom nosi niz promjena, a umor je vrlo česta. Nisu ni alergije i kijavice prijatne, ali nije ni svaka promjena neprijatna. Neke možemo da povežemo sa boljim raspoloženjem, pojačanom željom da boravimo u prirodi i budemo aktivni. Svakako možemo da se potrudimo da bude tako.

Proljećne alergije, umor, prehlade, kijavice, astma… neke su od najčešćih tegoba koje se javljaju u ovo doba godine.

Nedostatak izloženosti sunčevoj svjetlosti tokom zime može da se osjeti kroz nedostatak vitamina D, a manjak svježeg voća i povrća na trpezi dovešće do manjka važnih vitamina i minerala.

Sve to utiče na osjećaj umora, iscrpljenosti i sniženog raspoloženja. 

Alergija ili prehlada

Na probleme s alergijama mogu ukazati neprestano curenje iz nosa, iritacija grla,  uporna kijavica i osjećaj da imamo prehladu koja nikako da prođe. Mogu da ih prate problemi s disanjem ili reakcije na koži. 

Možda je zaista u pitanju prehlada koju teško liječimo, prolazna iritacija, a možda je u pitanju alergija na koju valja obratiti pažnju. To ne možemo da znamo bez ljekarskog pregleda i odgovarajućih analiza.

Specifični i pouzdani laboratorijski i alergo testovi važni su za pravilnu dijagnozu tegoba koje dolaze s proljećem,  a tako i redovna kontrola i praćenje već poznatih, hroničnih stanja.

 Vaš ljekar ne može da odredi plan liječenja bez pouzdanih nalaza, bilo da su u pitanju astma, kijavica, infekcija, alergija, poremećaj u radu hormona ili nedostatak vitamina i minerala.

Umor je česta posljedica jednog od navedenih problema.

Standard brige za pacijente

U laboratoriji Standard možete obaviti analize koje će vam pomoći da utvrdite uzrok proljećnih tegoba ili umora. To je najbolji način da se obračunate s njim ili izbjegnete pogoršanje u slučaju hroničnih problema.

Laboratorija je opremljena uređajima najnovije tehnologije. No, oprema nije dovoljna. Stručnjaci brinu za proceduru prema najvišim međunarodnim standardima kako bi rezultati bili pouzdani. 

Rezultati uvijek stižu na vrijeme, ali i pacijent mora brinuti za sebe i blagovremeno prijaviti simptom.

Brinite za sebe, jedino tako se i mi možemo pobrinuti za vas.

Uvijek konsultujte svog ljekara kako biste procijenili da li vam je potrebna analiza i koja. Ne zapostavljajte simptom i poklonite povjerenje stručnjacima.Kada uđemo u trag korijenu problema, lako ga je ukloniti.

Nema potrebe da trpite umor ili tegobe.

Tim poliklinike i laboratorije Standard želi Vam aktivno o odmorno proljeće, uz dobro raspoloženje.

Laboratorija Standard – napredna dijagnostika, pristup s brigom.