Svijet svake godine u aprilu obilježava Dan zaštite od buke. Ne radi se o još jednoj, kratkoročnoj prilici da se prenese poruka o važnosti zaštite sluha

Ozbiljne kampanje uključuju radionice, predavanja i tribine o zaštiti sluha, važnosti prevencije i pravovremenog reagovanja na problem. Zašto?

Buka je vid zagađenja.

Kao što pazimo na vazduh koji udišemo, vodu koju pijemo i hranu koju jedemo, tako je važno da vodimo računa o zvukovima koji dopiru do nas. 

Buka narušava mir.

Buka utiče na psihofizičko zdravlje, a gubitak sluha uzrokovan bukom utiče na bezbjednost kretanja i funkcionisanja kod kuće ili na poslu.

To nije sve. Ali da vidimo prvo kako da prepoznamo problem.

Simptomi oslabljenog sluha

Ovo su neki od znakova koji ukazuju na problem sa sluhom:

  • Čujete govor i zvukove kao nejasno mrmljanje
  • Imate poteškoća da razumijete riječi, posebno na bučnom mjestu
  • Ton na televizoru ili telefonu stalno pojačavate
  • Često morate zamoliti sugovornike da govore polako, glasno i razgovjetno

Prisutno je i povlačenje iz razgovora i izbjegavanje društvenih događaja.

Osjećaj gubitka sluha nije prijatan, a posebno je težak za starije osobe kada osjete da ih drugi izbjegavaju zbog napora koji ulažu u razgovor, povišenih tonova ili nemoći  da razumiju druge.

Djeca mogu biti nesigurna, zbunjena i obeshrabrena, a zapravo ne postoji pojedinac za kojeg ovo ne predstavlja psihički, fizički, čak i emotivni izazov.

Danas su takvi problemi rješivi.

Kako smo na poliklinici uveli nove standarde u ORL liječenju

Poliklinika Standard angažuje isključivo visokokvalifikovana lica za usluge koje nudi. Naša ORL ordinacija  ima najsavremeniju opremu  i dijagnostičke procedure za ispitivanje sluha djece i odraslih u Crnoj Gori.

Oprema nije dovoljna. Želimo da vratimo standard brige o pacijentu i da podignemo svijest pacijenta o važnosti prevencije i blagovremenog reagovanja. 

TOKOM MJESECA APRILA SVE NAŠE ORL USLUGE SNIŽENE SU ZA 20%

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.